Tasarımlarınız için ücretsiz simge sunan siteler
Tasarımlarınız için ücretsiz simge sunan siteler
4 yorum Özet
Yazı Özeti Bu yazımda tasarımlarınızın sıkça başvurduğunuz ücretsiz simge sunan sitelerden bahsediyorum.

Tasarımlarınız için ücretsiz simge sunan siteler

Tasarımlarınız için ücretsiz simge sunan siteler

Bir asansör tuşundan devasa billboardlara kadar günlük yaşantımızın her alanında sürekli olarak gördüğümüz simgeler başlı başına bir ortak bir dil aslında. Peki bu dili nasıl kullanmalı?

Simgelerin önemi

Simgeler (icon), kimi zaman birden fazla kelime ve hatta cümlelerin oluşturduğu anlamları tek bir nesne üzerinde açıklanmasını sağlıyor. Bu, birçok tasarım çalışmasında alan tasarrufu sağlarken görselliğinde ilgi çekici olmasında etkili oluyor. Öyle ki, simgelerin tasarım mantığına uygun bir şekilde ele alınması da bir o kadar önemli. Ne demek bu? Birkaç örnekle açıklayayım:

  • Örneğin bir simge sadece tek başına kullanıldığında birden fazla anlama gelebilir. Misal, simgesini ele alalım. Bu tek başına kullanıldığında bir e-postalaşmayı, bir formu doldurmayı, bir bültene kaydolmayı ya da bir mesajı görüntülemeyi gibi anlamları içerebilir. Fakat kullanım şeklini tasarımla desteklediğimizde simge hangi anlamda tercih edildiğini daha kolaylıkla kullanıcıya yansıtabiliriz.
Tasarımlarınız için ücretsiz simge sunan siteler
  • Simgeler her zaman metinle desteklenmek zorunda değil. Örneğin bir simgesi arama çubuğunda kullanıldığında her zaman bir metinle desteklenmeye ihtiyaç duymaz.
Tasarımlarınız için ücretsiz simge sunan siteler

Bu örneklerin bir sınırı yok. Simgeler birçok alanda tasarım amacına göre şekil alarak her zaman çalışmaları görsellik anlamında destekler. Biz asıl konumuz olan bu simgelere nereden ulaşacağımıza bakalım.

Kullanım alanlarına göre simgelerin belirli formatlarda tercih edilmesi gerekebilir. Örneğin bir web tabanlı tasarım çalışmasında SVG formatı tercih edilirken bilgisayar tabanlı ve program destekleriyle oluşturulanlarda ise PNG formatları ele alınır. Tabi her iki formatın her iki ortam da kullanılabildiğini söylemekte de fayda var. Özellikle SVG formatlar özelleştirilebilir niteliğe sahip oldukları için bilgisayar destekli yazılımlarla yeniden şekillendirilebilir. Bu, tasarımların kemik parçalarını oluşturmada önemli özgünlükler katabilir.

Ücretsiz simge sunan siteler

  • FlaticonFlaticon: Freepik Company tarafından oluşturulan bu site ücretli ve bir o kadar da ücretsiz simge paketleri barındıran, benim de sıklıkla kullandığım kaynaklar arasında yer alıyor. Simge tasarımcılarının üye profilleri açarak çalışmalarını yayınladıkları bu site aynı zamanda kendi koleksiyonunuzu yapmanıza da imkan sağlıyor. Beğendiğiniz simgeleri koleksiyonunuzda toplayarak her zaman erişebiliyorsunuz. Flaticon, listelediği her simgenin vektörel formatlarının (SVG, EPS, PSD) yanı sıra ücretsiz olarak PNG indirmeleri sağlıyor. Ücretsiz açtığınız üyelikle günlük 100 simgeyi bu şekilde bilgisayarınıza doğrudan yükleyebiliyorsunuz. İşin en güzel yanı indirmek istediğiniz simge üzerinde renk ve tonlama ayarları yapabileceğiniz bir düzenleyici ekranının olması. Bu düzenleyici ile PNG halindeki simgenizin planladığınız tasarımla doğrudan uyumlu olmasını sağlayabiliyorsunuz.
    Flaticon sitesine git
  • Iconfinder (by DailyYouth)Iconfinder (by DailyYouth): Iconfinder da en az Flaticon kadar içerisinde oldukça çeşitli simge arşivi barındıran bir platform. Sitede listelenen bir çok simge paketi ücretli. Fakar bazı tasarımcılar ücretsiz paketlere de yer veriyor. Onlar biri de DailyYouth. DailyYouth'un "Basic UI 2 (Line)" isimli simge paketi kendisinin aynı zamanda en popüler setlerinden biri. Sitemin de belirli kısımlarında yer verdiğim bu simge paketi tamamen ücretsiz.
    Iconfinder sitesine git
  • UI8 (by FlexiDesign)UI8 (by FlexiDesign): UI8 sitesi sadece simge odaklı değil, tasarım çalışmalarıyla ilgili oldukça kaliteli paylaşımların yer verildiği bir platform. Çoğu zaman sadece ilham kazanmak için bile bu sitede listelenen çalışmalara göz attığım oluyor. Site üyelerinden FlexiDesign'ın "Rainbow Icon Pack (Free)" isimli simge paketi çalışması son derece şık ve ücretsiz. Mevcut sitemin simgelerinin %60'ı da bu pakette yer alanlardan oluşuyor.
    UI8 sitesine git
  • PiqoDesignPiqoDesign: PiqoDesign tarafından tasarlanan "Iconly" başlıklı simge paketi oldukça kaspsamlı. Sadece ücretsiz haliyle bile birbirinden şık simgelerle tasarımlarınızı şekillendirmeniz mümkün. Üstelik ileri seviye çalışmalar hedefleyenler için ücretli özelliklerde animasyonlar da var. Önceki simge sitelerinde olduğu gibi Iconly setinden de bazı simgelere sitemde yer veriyorum.
    PiqoDesign sitesine git
  • IonicIonic: Son dönemde denk geldiğimde bilgisayar tabanlı programlardaki tasarım çalışmalarımda daha çok ağırlık verdiğim Ionic'e ait "Ionicons" isimli simge paketi şans verilmesi gereken güzellikte. Tamamen ücretsiz olan bu pakette temel tasarım çalışmalarınızı rahatlıkla destekleyebilecek çeşitlilikte simgeler barındırıyor.
    Ionic sitesine git
  • IconsaxIconsax: Lusaxweb tarafından geliştirilen "Iconsax" isimli simge arşivi birden fazla düzenleme programındaki uyumluluğuyla ön plana çıkıyor. Tamamen ücretsiz olan bu pakette her simge için 6 farklı varyasyon bulunuyor. Üstelik Iconsax v2 sürümü de yakında çıkmak üzere. Bu pakette yer alan bazı simgelerin SVG formatlarını sitemde kullanıyorum.
    Iconsax sitesine git

Ücretsiz simgeler söz konusu olduğunda akla ilk gelen sitelerden olan Font Awesome'a bu listemle yer vermedim. Ücretsiz olan mevcut simgeler artık o kadar yaygın halde kullanılıyor ki ne kadar iyi çalışmalar oluşturursanız oluşturun bu simgeleri kullanan çalışmalara benzemesinden alıkoyamıyorsunuz. Son dönemde arşivi geliştirmiş olsalar da benim simgelere bakışım aynı.

Simgelerle daha işimiz çok.
Tekrar görüşmek üzere. 👋

Yorumlar aktif! Yorumlarınızda anlaşılır bir dil kullanmaya özen gösterin. İlk yorumlarınız onaya düşeceğinden hemen yayınlanmayabilir.

4 yorum

  1. Tesekkürler ise yarar kaynaklar icin

    YanıtlaSil
  2. Kaynaklar gayet güzel bir kısmının ücretsiz sayfasını açamamış olsam da diğerleri işimi gördü 👌😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hepsine doğru bağlantılar verdim. Her biri doğrudan ücretsiz kaynaklarına açılıyor. Yine de sorun yaşadığınız kısmı paylaşırsanız yardımcı olabilirim. 😇

      Sil