2013 yılında bir arkadaşımın önerisi ile tanıştığım Podoloji programını neden tercih ettiğimi buradaki yazımda anlatmıştım. O yazımda özetleyerek geçtiğim bir konu vardı: Podoloji Türkiye.
Öncelikle bilmeyenleriniz için "Podoloji Türkiye"den bahsedeyim. Ekim 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi öğrencileri bünyesinde kurulan gönüllü bir çalışmaydı. Çalışmanın temel amacı ayak sağlığı ve Podoloji kavramını konu alan her türlü bilgiyi yayınlamak, toplumu aşılamak ve farkındalığı oluşturmaktı. Belirttiğim yazıda olduğu gibi, o dönemlerde internet aramalarında bile tanımları yer almayan Podoloji branşının ciddi eksiklikleri vardı. Yani sıfırdan bir terimi tanınır bir hale getirmenin çok işi olduğu oradan belliydi. Podoloji Türkiye de işin özetinde bunları hedef aldı.
İsmin kuruluşu ve değişimi
Podoloji Türkiye ilk kurulduğunda "Podoloji programını okuyan öğrenciler arasında dayanışmayı ve bilgi alışverişi"ni hedefliyordu ve çalışmanın ismi "Podoloji Dersim"di. Birkaç gönüllü ekip arkadaşın da çalışmada yer almasıyla beklenen etkiler gözlenmeye başladı. Tabi söz konusu paylaşılan bilgiler internet ortamında daha önce hiç yayınlanmamış, hali hazırda ayak sağlığını konu alan birtakım bilgilerle de karıştırılabilecek nitelikteydi. Dolayısıyla hedeflenen şeyin tersine etki göstermesi ihtimali de bir riskti.
Bunu örneklendirmek gerekirse:
Podoloji programında yer alan eğitimlerin içeriği kozmetik işlem uygulayan güzellik salonları ve pedikürcüler tarafından merakla takip ediliyordu. Dolayısıyla eğitimde yer alan her bilginin dışarıya doğrudan ve birinci kaynağından sızdırılması risk taşıyordu. Söz konusu bu durumu çok beklemeden üniversite yönetimine bildirdik.
Dönemin yüksekokul müdürü olan ve şimdilerde de halen daha eğitimci görevine devam eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Taştan hocamıza çalışmamızdan bahsettik. Amacımızı ve elde ettiğimiz istatistikleri kendisine sunduk. Tıpkı bizim gibi hem toplumsal algıda hem de internet ortamında Podoloji ile ilgili bilgilerin eksikliğinin farkında olduğunu söyleyerek bize bir öneride bulundu. O önerideki cümle kafamın içinde halen daha yankılanmaya devam ediyor: "Podoloji'ye gerçekten ihtiyaç duyanlar öğrenciler değil, halk. Çalışmalarınızı topluma ve toplum farkındalığına hedef alarak şekillendirin. Topluma hitap edin, insanlara hitap edin."
Yaptığımız ilk görüşmede aldığımız kararla çalışmanın ismini "Podoloji Türkiye" olarak değiştirdik ve o günden sonra haftanın belirli günleri sürekli olarak toplantılar düzenledik. Çalışmanın gönüllü üyeleri de bu toplantılarda zaman zaman yer aldı. Belirli görev ve sorumlulukları hep birlikte üstlendik. Üniversitenin resmi olmasa da manevi desteğini arkamızda hissetmek bizi her zaman heveslendirdi. Halen daha olduğu gibi bu çalışmanın tüm masraflarını birlikte sırtlandık.
Podoloji Türkiye ve Vikipedi
2013 yılında başladığımız çalışma aktif tutuldu ve blog yazılarıyla zenginleştirdiğimiz içerikler internet üzerinde "Podoloji" kavramının kısa sürede yer edinmesini sağladı. Ziyaretler, tıklamalar, görüntülemeler hiç de fena değildi. Fakat halen daha Google aramalarına "Podoloji" terimini yazdığımızda "Bunu mu demek istediniz?" şeklinde farklı öneriler görüyorduk. Yani arama motorları bu terimi henüz kabullenmemişti.
Güvenilir internet ansiklopedisi olarak tanımladığımız Vikipedi üzerinde bir çalışma hedefledim. Buradaki farklı konularda ele alınan bilgiler özenle yazılmış ve doğru kaynaklara aitti. Bu mantıkla "Podoloji"nin de burada yer almasını çok önemli buldum. Birkaç Vikipedi rehberi üzerinde araştırmalar yaptım, örnekleri inceledim, destek masalarındaki ilgililerle görüştüm ve bir terimin ya da konunun nasıl eklendiğiyle ilgili bilgi sahibi oldum. Çok geçmeden de edindiğim bilgilerle Vikipedi kurallarına uygun bir makale oluşturdum. İlk örneği oluşturduğumda üzerinde birkaç güncelleme ve lisans izni yapmam gerektiğini söylediler. Eklediğim bazı bölümlerin global türde olması da gerekiyordu. Bununla ilgili birkaç revize süreci geçirdik ve 29 Aralık 2014 tarihinde "Podoloji" terimi Vikipedi üzerinde onaylandı. Bu haberi okul yönetimine de bildirdim ve takdirle karşılandım. Bkz: Podoloji (Vikipedi).
Şu anda ne durumda?
Podoloji Türkiye'nin ziyaretçi ve etkileşimleri artış gösterirken içerik aktifliği de zamanla yavaşladı. Mezuniyeti sonrası Podoloji'ye olan hevesi ve inancı kırılan ekip üyeleri yollarını bizimle ayırdı. Arada sadece isim yapmış bir ekipte gözükmek amacıyla katılıp ayrılanlar bile oldu. Bu da kadro içinde yıpranmalara ve zamanla çalışmanın zayıflamasında etkili oldu.
2018 yılında Podoloji Türkiye'nin tüm hizmetlerine 1 yıl süreyle ara verdik. 1 yıl boyunca içerik üretilmedi. Soru-Cevap sayfalarından yeni mesajlar alınmadı. Bunun sebebi çalışmayı benden başka bütünüyle sırtlanacak hiçbir üyenin kalmamasıydı. Ben de askerdeydim.
Askerlik sonrası tekrar eski kıvamına gelmesi zaman alsa da bolca düşünme fırsatı bularak planladığım birtakım çalışmaları Podoloji Türkiye içinde hazırladım ve aktifleştirdim. Bunlardan biri de "İşletme" sayfasıydı. Podologların ya da podolog barındıran işletmelerin kendi profillerini oluşturup yönetebildiği, hizmetlerini sunabildiği, randevu taleplerini toplayabildiği ve telefon, harita gibi ek sistemlerle pratik yol tarifi ve iletişim araçlarından yararlanabildiği ek bir platformdu. Halen daha aktif olan bu sistem podolog arayanların da doğru kişilere ulaşmasına yardımcı oluyor.
2020 yılı içerisinde oluşturduğum "Forum" sistemiyle de podologları bir arada tutmayı, haberleşmeyi ve dayanışmayı hedefledim. Her iki platformun bağlantıları da şunlar:
Bu sitemde Podoloji'ye sıklıkla yer vereceğimi düşünmüyorum. Konuyla çok daha yakından ilgilenenler merak ettikleri her şeyi www.podolojiturkiye.org adresinde öğrenebilir.
Yorum Gönder