Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir?
Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir?
2 yorum Özet
Yazı Özeti Bu yazımda Windows üzerinde otomatik klavye dilinin değişimi sorununun çözümüne değiniyorum.

Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir?

Varsayılan olarak Windows işletim sistemli bilgisayarlarda ilk kurulum sonrası ayarlı olan klavye dil değiştirmeyi pratikleştiren bir kısayol bulunur. Bu kısayol en güncel sürüm olan Windows 10 ile birlikte şu anda "Sol Alt + Sol Shift" tuşlarının kullanımıyla işler hale geliyor. Çok sıklıkla tercih edilmeyen bu kısayol bazen can sıkıcı sorunları da meydana getirebiliyor.

Klavyedeki dil değişikliği sorunu nasıl anlaşılır?

Genelde tek bir dile odaklı klavye düzeninin kullanım sırasında üzerinde belirtilen harf ve karakter kombinasyonlarının doğru çalışmaması sorunun ilk fark edilmesini sağlar. Kimi zaman ise bu durum sadece belirli yazılım ve programların kullanımıyla ortaya çıkabilir. Buna bilgisayar oyunları da dahil.

Örneğin PUBG (yeni adıyla: PUBG: Battlegrounds) oyununda yönünüzü bozmadan etrafa bakmanızı sağlayan "Sol Alt" tuşuna bastığınızda ve aynı anda sessiz olmanız gerektiğinde kullandığınız "Sol Shift" tuşu Windows üzerinde klavye dilinin değişmesine neden olabiliyor. Benzer durum bir başka aksiyon oyunu olan CS:GO (Counter Strike: Global Offensive) için de geçerli. 

Sonuç itibariyle klavyenin mevcut durumda sistem tarafından hangi dile ayarlandığı görev çubuğunun sağında, saatin solunda gösterilir. Eğer sistem dilinizi "Türkçe" tercih ediyor ve buna rağmen klavye düzeninizin de Türkçe olmasına karşı bu alanda "ENG" ya da farklı bir dilin kısaltmasını görüyorsanız yazının devamındaki düzeltme adımlarını takip edebilirsiniz.

Değişen klavye dili nasıl düzeltilir?

Klavye düzeni değiştirmek için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayabilirsiniz.

  1. Masaüstündeyken ekranın sağ alt köşesindeki saatin solunda bulunan dil butonuna tıklayın.
  2. Açılan menüden "TUR Türkçe Q" ya da klavye düzeninize göre  "TUR Türkçe F" seçeneğini seçin.

Bu basit adım klavye düzeninizin donanımızla sistem arasında uyumlu çalışmasını sağlar. Eğer belirtilen seçenekler arasında "TUR Türkçe" şıklarından herhangi birini göremiyorsanız Türkçe dil paketini yüklemeniz ya da güncellemeniz gerekebilir. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Windows arama çubuğuna "Dil ve klavye seçeneklerini düzenleyin" sorgusunu yazın, tıklayın.
  2. Açılan ekranda "Dil" ana başlığı altında listelenen "Tercih edilen diller" kısmını bulun ve "Dil ekle" butonuna basın.
  3. Arama yerine "Türkçe" yazın ve çıkan sonuca tıklayıp "Sonraki" butonuna basın.
  4. "İsteğe bağlı dil özellikleri" alanında "Dil paketi yükle" kısmının işaretli olduğundan emin olun. Eğer varsayılan sistem dilinin bu olmasını istiyorsanız "Windows görüntüleme dilim olarak ayarla" seçeneğini de işaretleyin.
  5. "Yükle" butonuna basın.

Eğer değiştirilmesine rağmen klavye düzeni sürekli olarak kendiliğinden farklı bir dile güncelleniyorsa;

  1. Windows arama çubuğuna "Gelişmiş klavye ayarları" sorgusunu aratın.
  2. Açılan pencerede "Giriş dili kısayol tuşları" metnine tıklayın.
  3. Gelen pencere üzerinde "Giriş dilleri arasında" kısmını seçin ve "Tuş Sırasını Değiştir" butonuna basın.
  4. Açılan ekrandaki ayarları aşağıdaki gibi güncelleyin:
    Giriş Dilini Değiştir: Atama Yapılmadı
    Klavye Düzenini Değiştir: Atama Yapılmadı
  5. "Tamam" butonunu kullanarak tüm pencereleri kapatın.

Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir? - 1 Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir? - 2 Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir? - 3 Windows'ta otomatik klavye dil değişikliği nasıl önlenir? - 4

Önemli:
Windows zaman zaman aldığı güncellemelerle adımlarda belirtilen tanımları ve lokasyonlarını değiştirebilir.

Sürüm farklılığından kaynaklı yaşadığınız sorunları yorumlar alanında belirterek destek alabilirsiniz. Windows'un konuyla ilgili yardım makaleleri de şurada:
Dil çubuğunu kullanarak diller arasında geçiş yapma

Yorumlar aktif! Yorumlarınızda anlaşılır bir dil kullanmaya özen gösterin. İlk yorumlarınız onaya düşeceğinden hemen yayınlanmayabilir.

2 yorum